Na pregled je najbolje donijeti dijafragmu (korjen ili rebarni dio). Ako nema dijafragme onda treba donijeti dio jezicne ili podjezicne muskulature, zatim žvakace ili trbušne muskulature. Prilikom donošenja uzorka mesa u Veterinarsku ambulantu, obavezno se uz uzorak mora priložiti i ušna markica kojom je svinja bila obilježena za života.
Sušeno meso i kobasice se pregledaju metodom umjetne probave, i za pregled je potrebno donijeti 100 grama ovih proizvoda. Trihineloskopskim pregledom, uzorak mesa pretražuje se stisnut medu dvjema staklenim plocama stegnutim vijcima (kompresijom). Takav se uredaj naziva kompresorij. Pripravak se pretražuje trihineloskopom, te se traže karakteristicne vretenaste cahurice velicine oko 0,5 mm sa spiralno savijenim licinkama. Taj se postupak pretrage naziva trihineloskopijom.
Digestija ili umjetna probava je postupak kojim se uzorak ispitivanog mesa, usitni i podvrgne digestiji pomocu pepsina i kloridne kiseline. Takvim se postupkom licinke sedimentiraju na dno otopine te se lako nalaze u mikroskopskom pripravku taloga.
Za lijecenje trihineloze nema pouzdanog, specificnog lijeka. Za covjeka oboljelog od trihineloze, nema izljecenja. Prevencija bolesti se postiže veterinarskim nadzorom, trihineloskopijom mesa zaklanih svinja za vlastite potrebe domacinstva, a u klaonicama digestijom (umjetnom probavom), što je u nas i zakonom propisano. Individualni proizvodaci mesa, posebice za vrijeme sezone klanja svinja, obvezno moraju odnijeti meso svake zaklane svinje na trihineloskopski pregled kako bi se iskljucila zaraženost parazitima trihinele. |